DU-sluitsysteem innovatief veiligheidsconcept

DU sluitsysteem, voor de utiliteitsbouw

Ervaring, uitvindersgeest en inlevingsvermogen in de wensen van onze klanten leiden ook vandaag op het vlak van mechanische cilinders tot innovatieve en omvattende veiligheidsoplossingen. Dit bewijst CES nu met de introductie van haar nieuwe en „marktrijpe“ „DU“-sluitsysteem voor de utiliteitsbouw. CES-„DU“ is het resultaat van een consequente innovatiestrategie die de knowhow van alle medewerkers bundelt en stimuleert.

„DU“ staat voor „Double Undercut“, d.w.z. voor „Dubbele Oversnijding“ en verwijst hiermee ook meteen naar de belangrijkste vernieuwing tegen het ongeoorloofd kopiëren van sleutels: de tweevoudige achterdoorsnede in het zijdelingse profiel. De driedimensionale groef die hiervan het resultaat is, kan met de huidige kopieertechnieken die slechts tweedimensionaal werken, niet worden nagemaakt. Overigens is het voor CES het hiervoor nieuw ontwikkelde productieproces voor het zijdelings profileren van de sleutel in één enkel CNC-gestuurd proces gepatenteerd.

Het tot 2030 gepatenteerde sluitsysteem kan individueel en trapsgewijs aan de meest uiteenlopende aanbestedingsvoorwaarden worden aangepast. Afhankelijk van de uitvoering beantwoordt het aan de hoogste eisen volgens SKG-richtlijnen.

De CES sleutel zelf maakt indruk door zijn hoogwaardige look, de aangenaam in de hand liggende vorm en het soepele en aangename gevoel bij overdracht van het sleuteldraaimoment. Dat het „DU“-sluitsysteem altijd kan worden gecombineerd met elektronische sluit- en organisatieoplossingen van CEStronics is vanzelfsprekend.

Speciale uitvoeringen zoals zeewater- en slijtvaste cilinders en het feit dat ze uiterst geschikt zijn voor branddeuren, maken het toepassingsgebied van het „DU“-systeem zeer uitgebreid. Het volledige veiligheidspakket bij het nieuwe CES-„DU“-sluitsysteem biedt maximale inbraakveiligheid en dankzij de functie van de tweevoudige oversnijding de volledige beveiliging tegen ongeoorloofde sleutelkopieën.

Hieronder vindt u de specifieke veiligheidskenmerken.

Gevverde kantelhevels - veilige blokkering tegen doordraaien

De nieuwe „DU“-cilinder beschikt aan één zijde over twee kantelhevels die een dubbele veiligheidsscan uitvoeren langs het sleutelprofiel heen en zo ook bescherming bieden tegen slagpicking. Beide kantelhevels hebben draailagers en worden met behulp van drukveren op hun beginpositie gehouden. De solide blokkeerstaaf die erachter gemonteerd is, wordt door een veer in een groef van de behuizing gedrukt en voorkomt dat de kern doordraait. 

Een geautoriseerde sleutel beschikt aan de sleutelzijde over twee in diepte en positie gedefinieerde insnijdingen. Hierdoor worden de passende groeven van de kantelhevel precies in de juiste positie gebracht. De doornaanzetstukken van de blokkeerstaaf kunnen nu in elkaar grijpen; de blokkering is opgeheven. Als er echter een niet-geautoriseerde sleutel wordt ingestoken, blijven de kantelhevels in hun basispositie, kunnen de doornaanzetstukken van de blokkeerstaaf niet in elkaar grijpen, is voor de blokkeerstaaf de weg naar de kern geblokkeerd en kan de cilinderkern niet worden gedraaid.

De zijdelingse insnijding van de sleutel maakt de bijkommende veiligheid zichtbaar

Aan de zijde tegenover de kantelhevels worden in de „DU“-cilinder als bijkomende veiligheidskenmerken in de kern tot vijf variabel instelbare, horizontale controlepennen geïntegreerd. Niet-geautoriseerde sleutels hebben geen passende insnijding zodat de controlestiften bij het insteken van de sleutel naar buiten toe in de groef van de behuizing drukken en hierdoor het draaien van de cilinderkern blokkeren.

Als een geautoriseerde sleutel wordt gebruikt, worden de controlestiften echter in de richting van de cilinderkern gedrukt die hierdoor vrijgegeven wordt om te kunnen draaien. De bijkomende veiligheid van de zijdelingse insnijding is voor de gebruiker meteen zichtbaar want de sleutel wordt hierdoor een stuk waardevoller en veiliger.

Geveerde boor- en uittrekbeveiliging extra blokkeerfunctie door scan de achterinsnijding

De nieuwe CES-cilinder beschikt over een bijkomende beveiliging bovenop de standaard boor- en uittrekbeveiliging en de hardmetalen stiften. In de behuizing zit een geveerd blokkeerelement van speciaal gehard staal dat in de groef van de cilinderbehuizing grijpt en hierdoor de kern tegen doordraaien blokkeert.

Dit blokkeerelement voert een veiligheidsscan uit langs de contouren van de sleutel heen. Als de kopieerbeveiligde profielrib met achterinsnijding beschikbaar is, trekt de profielrib het blokkeerelement terug in de cilinderkern die dan kan worden gedraaid.